Klimaoppskrifter

Spiseklar planteprotein – Et klimavennlig valg 

Det er et stort fokus på klima og bærekraft, og vi er nødt til å ta mer klimavennelig valg fremover, både generelt og når det kommer til mat. Vi skal ikke slutte å spise god mat, vi må heller ha et forhold til hva og hvor mye av ulike produkter vi spiser. Ved å ha oversikt over utslippene som er på maten du spiser kan du få mer kontroll over dine klimaavtrykk. 
Det er her vi ønsker å hjelpe deg på veien. I alle våre oppskrifter har vi regnet ut CO₂e-utslipp og andre variabeler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjon og distribusjon av produktene. Slik kan du enkelt følge med på om du gjør et bra valg for klimaet. Alle oppskrifter er merket med avtrykket på retten. 

Under finner du tre klassiske retter og deres klimaavtrykk. Vi har samenlignet rettene med storfekjøtt og planteprotein. Her kan man se hvor stor påvirkning det har ved å kun bytte ut rødt kjøtt med planteprotein. 
Alt hjelper, og ved å begrense bruken av rødt kjøtt kan du være med på å gjøre en forskjell. 
Lavt CO₂e-utslipp: 0.1 – 0.5               Medium CO₂e-utslipp: 0.6 – 1.5              Høyt CO₂e-utslipp: 1.6 + 
Ta et klimavennlig valg du også! 
Pasta Plantognese vs Pasta Bolognese.
– En italiensk klassiker
Pasta bolognese finnes i mange varianter og det er utallige oppskrifter på den, men vanligvis ser du retten med kjøttdeig eller karbonadedeig. Storfekjøtt fører til et høyere klimaavtrykk enn planteprotein. På denne retten har pasta plantognese et klimaavtrykk på 0.3 og pasta bolognese har et på 1.8.
Pizza med kjøtt vs pizza planteprotein
– Pizza er alltid en vinner.
Med pizza kan du lage akkurat det du vil. Både når det kommer til tykkelse på bunn, størrelse og hvilket fyll du ønsker å ha på. Vi har laget en pizza som inneholder ulike kjøttyper som pepperoni, kjøttboller og biffkjøtt. Pizzaen med kjøtt har et avtrykk på 2.2 per porsjon. Pizzaen med planteprotein har 0.3 per porsjon. 
Enchilidas planteprotein vs Enchiladas biffstrimler. 
En meksikansk rett som er populær verden over. 

Retten består av deilige tortillalomper, fylt med godt innhold passer for alle anledninger. Lag den til en deilig fredagskveld hjemme, eller inviter gjester over på middag. Her er det du som bestemmer hva slags fyll det skal være i, og det finnes utallige kombinasjoner å velge mellom.

Denne retten er laget med biffkjøtt, og får et utslipp på 3.7 per porsjon. Klimavtrykket på denne er 0.6. Alt mellom 0.5 og 1.5 regnes som medium. Hvis du ønsker et enda lavere klimaavtrykk kan du redusere mengden ost.